NASIR TEDAVİSİ
Deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşma olan nasır, ayaklarda en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır.
Nasır derinin belli bir bölümünün mekanik baskı altında kalarak kalınlaşmasıdır. Nasırlar cilt üzerine sürekli bası, uygunsuz dar ayakkabı, uzun süre ayakta kalma gibi durumlarda oluşur. Nasırlar; parmak üstleri, parmak araları, ayak tabanı, topuk altı ya da ve topuk arkasında oluşabilir. Genetik olarak ayak tabanı yüksek olan kişilerde nasır oluşma riski daha fazladır.
İlk önce nasırın neden olduğu baskı tespit edilmektedir. Bunun için ayak haritası çıkarılır(BİLGİSAYARLI PADOGRAFİ CİHAZI) ,sonra nasır özel cihazlar yardımı ile temizlenir ve tekrar oluşmaması için özel tabanlık verilir ve uygun ayakkabı önerilir
Nasır oluşumunun önlenmesinde en önemli unsur baskının ortadan kaldırılması olur. Basış bozukluklarında, vücut ağırlığının tam ayak tabanına eşit yayılmasını sağlamak için destek malzemeleri ortopedik ayakkabı kullanmak nasır oluşumunu en aza indirger. Oluşmuş nasırların yok edilmesi ve tekrar oluşumunun engellenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise nasırın, tek seferde tamamen ortadan kaldırılamadığıdır. Oluşmuş nasırın sıfır noktasına kadar tek seferde alınması, o bölgede tekrar ve daha fazla deri kalınlaşmasını beraberinde getirebilir.